כאבי גדילה בילדים – שאלות ותשובות

 

פעמים רבות כשאנו פונים לרופא ילדים עם תלונה על כאבים ברגליים או בידיים שילדנו/ילדתנו סובל/סובלת, הלה “פוטר” (או פוטרת) אותנו בתשובה- אלו רק כאבי גדילה. ובכן – האם זוהי האמת ? האם אנחנו לא מפספסים או עלולים לפספס משהו אחר? ומאיין הביטחון כי הכאבים המרשימים הללו אינם מסוכנים? האם יש צורך בבירור מסוים? בבדיקות דם? על כך ועוד במאמר הבא:

אז מהם בעצם כאבי גדילה?

כאבי גדילה אלו כאבים המתוארים בד”כ בעוצמה חזקה, מופיעים בשעות הערב או לעיתים אף מעירים משינה בלילה. האירוע מרשים מאוד. הילד זועק מכאבים ולעיתים אף צורח. ההורה מעסה את הרגליים הדואבות פעמים רבות והילד חוזר לישון (או הולך לישון במידה והכאבים מופיעים בשעות הערב). למחרת הילד בד”כ קם “כמו חדש” ללא שום זכר ל”מאורעות הדרמטיים” שהיו במהלך הלילה.

האם זו מחלה?

למעשה, זוהי  תופעה שפירה (כלומר כזו שאינה גורמת חלילה לנזק או נכות) ועל אף עוצמת הכאב והסבל שהילד חווה, היא אינה בעלת משמעות מבחינת ההתפתחות העתידית של הילד וגדילתו. למעשה השם כאבי גדילה הוא שם מטעה כיוון שעד כה, לא נמצאה סיבה להיווצרותם של כאבים אלו (נכון – גדילה אכן מתרחשת בלילה אולם הכאבים לא הוכחו כמוסברים ע”י גדילה של האברים הכואבים).

 

האם התופעה שכיחה?

בהחלט. המחקרים מדברים על שכיחות בעוצמה משתנה בכ-10-20% מהאוכלוסייה, בעיקר של גילאי הגן וגילאי בתי הספר המוקדמים.

כאבי גדילה בילדים

 

היכן מופיעים הכאבים

הכאבים מופיעים בד”כ בגפיים התחתונות אך יכולים גם להופיע בגפיים העליונות (בד”כ יחד עם הגפיים התחתונות). המקום השכיח ביותר להופעת הכאבים הוא בשוקיים, אך הכאבים יכולים להופיע גם בברכיים ובירכיים. ברוב המקרים הכאבים מופיעים ב-2 הגפיים אך יכולים להופיע גם בגפה אחת.

 

מדוע בכל זאת חשוב לפנות לרופא?

ישנם סיבות רבות להופעה של כאבים אצל ילדים, וישנם גם סיבות העלולות להיות מסוכנות, בעיקר בכאבים המעירים משינה בלילה. תפקידו של הרופא הוא לשלול את הסיבות הללו ולהפנות לבדיקות נוספות בעת הצורך. הממצא המאפיין ביותר כאבי גדילה בילדים הוא העדר תסמינים כשהילד מתעורר בבוקר וכן שסה”כ בריאות הילד היא תקינה ואיתנה וכן בדיקתו הגופנית תקינה.

 

מהו הטיפול במקרי כאבי גדילה בילדים

הטיפול מתבסס על הקלה של התסמינים ועידוד של הילד לחזור לישון (או ללכת לישון במידה והכאבים מופיעים בערב). הקלה בתסמינים מושגת בעיקר ע”י עיסוי של הרגל הדואבת והרגעת הילד (פעמים רבות ההורים עושים זאת באופן ספונטני ומגיעים לביקור הרופא כבר עם “הפתרון”). לעיתים יש צורך בתרופה משככת כאבים (כמו אקמולי, נורופן, אדוויל או אייבו). לעיתים נדירות, במידה והכאבים תכופים, ניתן לתת “טיפול מקדים” או “טיפול מונע” בתרופה נוגדת כאבים אך כל זאת לאחר בדיקת רופא ובהתווייתו.

מתי כאבי גדילה בילדים עוברים?

 בד”כ מדובר בתקופה של חודשים עד שנים עם הפוגות שיכולות לארוך שבועות עד חודשים אבל ברוב המוחלט של במקרים הכאבים הללו חולפים עם תחילת גיל ההתבגרות.

כאבי גדילה- לסיכום

זוהי הינה תופעה שכיחה בילדים, אך יכולה בהחלט להיות דרמטית (התעוררות מהשינה בצרחות). יחד עם זאת מדובר בתופעה שפירה שאינה דורשת כל טיפול. יש צורך בבדיקת רופא לאישוש התופעה ושלילת מחלות אחרות העלולות לגרום לכאבים בגפיים כמו דלקת פרקים ילדים ועוד. הטיפול מתבסס על עיסוי הגפה הכואבת ומתן משככי כאבים לפי הצורך. התופעה יכולה להמשך מספר שכנים אך בד”כ חולפת עם גיל ההתבגרות.

פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים
פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

פרופ’ אמריליו בוגר של ביה”ס לרפואה באוניברסיטת ת”א, רופא בכיר במרפאה לראומטולוגית ילדים בביה”ח שניידר ומנהל השירות למחלות PFAPA ו-FMF.

פרופ’ אמריליו מטפל בעשרות ילדים מידי שבוע הן במסגרת אמבולטורית והן בייעוץ למחלקות האשפוז בתחום ראומטולוגית הילדים.

תוכן עניינים

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם האפשרי

שתפו עם חברים

פופולרי באתר

דילוג לתוכן