תהליך ההכשרה של ראומטולוג ילדים

ראומטולוגיה ילדים הינה ענף ברפואת ילדים העוסק במחלות אוטואימוניות או אוטואינפלמטוריות בילדים. היסטורית מחלות אלו כללו בעבר (וכללות גם היום) גם דלקות במפרקים ומכאן נגזר השם מומחיות במחלות מפרקים. ראומטולוגית ילדים הינה אחד מהענפים הצעירים ביותר ברפואת ילדים. המקצוע ראומטולוג ילדים נחשב חדש יחסית כיוון שרק בשנות השבעים חלחלה ההכרה כי ילד אינו “מבוגר צעיר” וכי קיימות מחלות אוטואימוניות או אוטואינפלמטוריות ספציפיות לילדים ואף כי חלק מהמחלות לכאורה חופפות (בייחוד מחלות כמו זאבת או חלק קטן מדלקות מפרקים של גיל הנעורים היכולות להתפרץ גם בגיל ההתבגרות), הרי שגם להן יכולות להיות מאפיינים מיוחדים בגיל הצעיר והן דורשות התמחות ספציפית ומומחיות מרופא שהאוריינטציה שלו היא רפואת ילדים ולאו דווקא רפואת מבוגרים.

הדבר הוביל להיווסדן – תחילה בארה”ב ובהמשך באירופה – של ארגוני רופאים המתמחים באופן ספציפי בראומטולוגית ילדים.  רק ב-1992 המקצוע הוכר באופן רשמי כתת התמחות בארה”ב ואז גם נולדו בחינות ההסמכה האמריקאיות (ה-American Board’s Certification) ותוכנית ההסמכה האמריקאית ברפואת ילדים (ה-American fellowship program) בראומטולוגית ילדים הנמשכת כ-3 שנים מתוכם שנה של עבודה ולימודים קליניים ועוד שנתיים של מחקר יחד עם העבודה הקלינית.

ראומטולוג ילדים בישראל

ראומטולוג ילדים הינו רופא בוגר ביה”ס לרפואה אשר עובר שתי הכשרות. הראשונה – הכשרה ברפואת ילדים כללית (נמשכת כ-4 וחצי שנים לאחר סטאז’, של שנה) ולאחר ההסכמה כרופא ילדים עובר התמחות נוספת בראומטולוגית ילדים. עד שנת 2015, ראומטולוג ילדים היה מוכשר בחו”ל (בד”כ בארה”ב או קנדה)  כיוון שלא הייתה הכשרה רשמית בארץ לענף. עם הסדרת התחום ע”י המועצה המדעית בהר”י (ההסתדרות הרפואית בישראל) החלה תוכנית התמחות מלאה להכשרת ראומטולוגים ילדים בישראל. ביה”ח שניידר הינו ביה”ח הראשון שהחל לקבל מתמחים להתמחות בראומטולוגית ילדים בארץ (ובעקבותיו בתי החולים מאיר ושערי צדק המוכרים גם הם). ההתמחות הינה למעשה מסלול ילדים התמחות בראומטולוגיה. היא נמשכת כשנתיים וחצי וכוללת תואר מומחה ברפואת ילדים;

  1. 2 שנים בראומטולוגיית ילדים (ביחידה בה נמצאים 2 רופאים מומחים בראומטולוגית ילדים שאחד מהם הינו מנהל היחידה, ניתן לבצע את ההתמחות גם ב-2 מרכזים שונים כל עוד יש רופא בכיר אחד במשרה מלאה ואחד הרופאים הוא מנהל יחידה);
  2. 3 חודשים ראומטולוגיית מבוגרים;
  3. 3 חודשים באחד מאלה: אורתופדיית ילדים, אימונולוגיה קלינית ואלרגולוגיה, רדיולוגיה אבחנתית, רפואה פיזיקלית ושיקום.

מטרות ההתמחות של ראומטולוג ילדים כמפורט באתר ההסתדרות הרפואית

להקנות למתמחה ידע מעמיק בהכרה, אבחון, הערכה, ניהול וטיפול במחלות הראומטיות, תוך רכישת ידע באנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה של המחלות המערבות את מערכות השלד המפרקים והשריר ; להקנות ידע עיוני ומעשי בתחומי מחלות המפרקים השונות, האוטו אימוניות, הדלקתיות, המטבוליות והניווניות, לרבות מחלות האופייניות לאזורנו.

במסגרת ההתמחות ירכוש המתמחה ניסיון בבדיקה הקלינית הייחודית ובשיטות האבחון, כולל : בדיקות המעבדה הסגוליות למקצוע זה ; שיטות הערכה מורכבות ; היבטים תפקודיים ; שליטה באמצעי הדימות ; רכישת מיומנות בהזרקות תוך מפרקיות ; אינטגרציה של ההתמחות עם התמחויות הרלבנטיות לחולה הראומטי בגישה רב תחומית. עם סיום תקופת ההתמחות, ולאחר שיעמוד בהצלחה בבחינת ההתמחות, יוכל המתמחה לתפקד כמומחה עצמאי וכיועץ בתחום הראומטולוגיה, ללמד סטודנטים ומתמחים ברפואה, ולהיות בעל   כלים להבנה וביצוע מחקר בתחום.

מבחני הגמר בראומטולוגית ילדים כמקובל במקצועות אחרים בתחום, כוללים 2 שלבים:

  1. שלב א’ – שלב עיוני הכולל שאלות רבות ברירה בתחום ראומטולוגית ילדים.
  2. שלב ב’ – שלב בו הרופאים הבכירים בתחום מציגים בפני הנבחנים תסריטים שונים ומורכבים בהם הם נדרשים להפגין הן ידע והן ניהול של המקרה. בנוסף – הנבחנים גם צריכים להראות שליטה וידע בעשרות מאמרים בתחום ראומטולוגית הילדים שנתפרסמו לאחרונה.

צפו בסרטון בו פרופסור גיל אמריליו מדבר על כמה מהמחלות הראומטיות בהן הוא מטפל, כגון מחלת פאפא, דלקת המפרקים JIA, ועוד:

פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים
פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

פרופ’ אמריליו בוגר של ביה”ס לרפואה באוניברסיטת ת”א, רופא בכיר במרפאה לראומטולוגית ילדים בביה”ח שניידר ומנהל השירות למחלות PFAPA ו-FMF.

פרופ’ אמריליו מטפל בעשרות ילדים מידי שבוע הן במסגרת אמבולטורית והן בייעוץ למחלקות האשפוז בתחום ראומטולוגית הילדים.

תוכן עניינים

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם האפשרי

שתפו עם חברים

פופולרי באתר

דילוג לתוכן